Tips Menyimpan Teh
1. Simpan di dalam balang kering dan tertutup. Hindari dari sinar matahari secara langsung, kerana akan akan mempengaruhi kualitinya.
2. Jangan simpan teh di dalam peti sejuk, kerana bekasnya akan berembun yang dapat membuat teh cepat berkulat. Juga dapat membuatkan bercampur dengan bau makanan lain.
3. Beli teh sesuai keperluan, kerana teh yang sudah dibuka hanya tahan selama 1 bulan, setelah itu harum teh akan hilang.
4. Untuk memudahkan penyediaan secara rutin belilah teh yang dibungkus dalan bungkusan kecil kecap udara. Sekali hidang sebungkus kecil tersebut boleh diminum untuk sekitar 4 hingga 5 orang.
5. Setelah air mendidih masukkan tehnya lalu peramkan sekirar 2 hingga 3 menit. Jangan lebih dari 5 menit, kerana menyebabkan air teh menjadi pekat dan agak keras dan pahit.
6. Penyediaan Teh sebaiknya dalam teko seramik atau tanah . Teko seramik atau tanah sangat sesuai digunakan untuk penyediaan teh agar rasa dan aromanya dapat dinikmati secara maksimum.
Khasiat Teh
Teh juga sering dikaitkan dengan kegunaannya untuk kesihatan. Teh hijau dan teh pu-erh sering digunakan untuk diet dan melangsingkan badan. Orang cina juga sering menghubung-hubungkan teh dengan keseimbangan yin yang.
Masyarakat Tionghoa meyakini teh dapat mengimbangi kadar lemak dalam darah dan makanan.
Mereka juga percaya, minum teh dapat melancarkan buang air , dan pelbagai khasiat dan kegunaan lainnya. Setelah 5 ribu tahun berlalu, pengeluaran dan pengunaan teh terus meningkat, dan sekitar tiga juta tan teh dihasilkan di seluruh dunia setiap tahunnya.
Aneka Kemasan Teh
Banyak teh dapat dijumpai di pasar atau kedia dengan aneka pembungkusan, antara lain:
1. Teh Celup
Teh dikemas dalam uncang kecil yang biasanya dibuat dari kertas. Teh celup sangat populer karena praktis untuk membuat teh.
2. Teh Seduh
Teh dibungkus dalam tin atau dibungkus dengan pembungkus dari kertas atau plastik. Timbangan teh dapat diatur sesuai selera. Pelbagai penapis teh dipakai agar teh yang diminum betul betul bersih dari daun teh.
Selain itu ada penyediaan dengan mangkuk teh dengan penutup berasal dari China yang disebut gaiwan dan tudungnya dapat digunakan untuk menyaring daun teh saat menuang teh ke cawan teh sebelum di minum.
3. Teh berketul
Teh dalam bentuk kepingan atau ketulan kecil agar padat untuk keperluan penyimpanan dan kualiti, contohnya teh pu erh, dijual dalam bentuk padat dan diambil sedikit demi sedikit saat akan diminum. Teh yang sudah diketulkan ini mempunyai masa simpan lebih lama dibandingkan daun teh biasa. Semakin lama penyimpanannya semakin mahal harganya dan dikatakan lebih tinggi khasiat nya.
5. Teh Berperisa.
Teh berbentuk serbuk yang tinggal dilarutkan dalam air panas atau air dingin. Pertama kali diciptakan pada 1930-an, tetapi tidak dikeluarkan hingga akhir 1950-an. Teh instan ada yang mempunyai pelbagai rasa seperti vanila, madu, buah-buahan atau dicampur serbuk susu.
1. Simpan di dalam balang kering dan tertutup. Hindari dari sinar matahari secara langsung, kerana akan akan mempengaruhi kualitinya.
2. Jangan simpan teh di dalam peti sejuk, kerana bekasnya akan berembun yang dapat membuat teh cepat berkulat. Juga dapat membuatkan bercampur dengan bau makanan lain.
3. Beli teh sesuai keperluan, kerana teh yang sudah dibuka hanya tahan selama 1 bulan, setelah itu harum teh akan hilang.
4. Untuk memudahkan penyediaan secara rutin belilah teh yang dibungkus dalan bungkusan kecil kecap udara. Sekali hidang sebungkus kecil tersebut boleh diminum untuk sekitar 4 hingga 5 orang.
5. Setelah air mendidih masukkan tehnya lalu peramkan sekirar 2 hingga 3 menit. Jangan lebih dari 5 menit, kerana menyebabkan air teh menjadi pekat dan agak keras dan pahit.
6. Penyediaan Teh sebaiknya dalam teko seramik atau tanah . Teko seramik atau tanah sangat sesuai digunakan untuk penyediaan teh agar rasa dan aromanya dapat dinikmati secara maksimum.
Khasiat Teh
Teh juga sering dikaitkan dengan kegunaannya untuk kesihatan. Teh hijau dan teh pu-erh sering digunakan untuk diet dan melangsingkan badan. Orang cina juga sering menghubung-hubungkan teh dengan keseimbangan yin yang.
Masyarakat Tionghoa meyakini teh dapat mengimbangi kadar lemak dalam darah dan makanan.
Mereka juga percaya, minum teh dapat melancarkan buang air , dan pelbagai khasiat dan kegunaan lainnya. Setelah 5 ribu tahun berlalu, pengeluaran dan pengunaan teh terus meningkat, dan sekitar tiga juta tan teh dihasilkan di seluruh dunia setiap tahunnya.
Aneka Kemasan Teh
Banyak teh dapat dijumpai di pasar atau kedia dengan aneka pembungkusan, antara lain:
1. Teh Celup
Teh dikemas dalam uncang kecil yang biasanya dibuat dari kertas. Teh celup sangat populer karena praktis untuk membuat teh.
2. Teh Seduh
Teh dibungkus dalam tin atau dibungkus dengan pembungkus dari kertas atau plastik. Timbangan teh dapat diatur sesuai selera. Pelbagai penapis teh dipakai agar teh yang diminum betul betul bersih dari daun teh.
Selain itu ada penyediaan dengan mangkuk teh dengan penutup berasal dari China yang disebut gaiwan dan tudungnya dapat digunakan untuk menyaring daun teh saat menuang teh ke cawan teh sebelum di minum.
3. Teh berketul
Teh dalam bentuk kepingan atau ketulan kecil agar padat untuk keperluan penyimpanan dan kualiti, contohnya teh pu erh, dijual dalam bentuk padat dan diambil sedikit demi sedikit saat akan diminum. Teh yang sudah diketulkan ini mempunyai masa simpan lebih lama dibandingkan daun teh biasa. Semakin lama penyimpanannya semakin mahal harganya dan dikatakan lebih tinggi khasiat nya.
5. Teh Berperisa.
Teh berbentuk serbuk yang tinggal dilarutkan dalam air panas atau air dingin. Pertama kali diciptakan pada 1930-an, tetapi tidak dikeluarkan hingga akhir 1950-an. Teh instan ada yang mempunyai pelbagai rasa seperti vanila, madu, buah-buahan atau dicampur serbuk susu.
Comments
Post a Comment